HTML

Távmunka-napló

Amit régóta csinálni akartam a weben, de sokáig nem jöttem rá, hogyan csinálják mások. Akik kezében a kódok pénzzé állnak össze. A blogom az egyéni gyarapodást szolgálja a pénzügyi IQ fejlesztésével. Eredetileg a távmunkával akartam foglalkozni, de aztán egy napon megjelent előttem ... egy fehér nyúl.

Gyakori kifejezések

2008.05.17. 16:35 Gergő, CsokiMa

Mi a távmunka?

A távmunka csírái már a múlt évezred végén kihajtottak, és mostanra már rendesen elburjánzott világszerte. Mint minden, ami nagy mennyiségben van jelen, a távmunka is a legeltérőbb színárnyalatokat mutatja a minőség skáláján. De még mielőtt belemennénk a ennek boncolgatásába, derítsük ki egyáltalán mi is ez?
Egy tárgyilagos, kerek leírást lehet olvasni a távmunkáról a www.allas.name/internetes_munka_tavmunka.html oldalon, amelyből érződik a segítőkészség. Jobban én sem tudnám elmagyarázni, ezért átemelem ide a teljes leírást, aminek főbb pontjaival egybevágnak a használható tájékoztatók megfogalmazásai is.

A távmunka, vagyis telework és telecommuting, amikor a munkavégzés helye nem egy konkrét munkahely, hanem attól térben eltérõ helyszín: lakás, Internet kávézó stb. A munkavégzõ önállóan és rendszeresen végzi és általában elektronikus úton továbbítja elvégzett feladatokat.
A távmunka mellett szól, hogy nagyobb szabadságot ad a munkavégzõnek. Mind idõben, mind térben kitágulnak a határok. A világ másik felérõl is végezhetünk egy munkát úgy, hogy mi osztjuk be munkavégzésünk idejét. De ennek megvannak a veszélyei is. Személyiségtípustól függ, hogy valaki alkalmas-e távmunka végzésére vagy szüksége van a rendszeres, kötött munkahelyre és munkaidõre. A távmunka sokat segíthet akár a fogyatékkal élõk akár a kismamák munkaerõpiacra való visszakerülésében is.
A távmunka által csökken a stressz, melyet a munkaadónk, munkatársaink, a munkavégzés körülményei vagy éppen a munkába jutás idõszaka válthat ki belõlünk. Viszont ez elszigetelõdéssel is járhat, tehát nem ajánlatos olyanoknak, akik nem bírják az egyedüllétet.
A távmunka végzõje maga választhatja meg munkájának helyszínét, amely növelheti, de akár csökkentheti is a teljesítményt és pontosságot. Maga választhatja meg, hogy a nap melyik idõszakában dolgozik, mikor a leghatékonyabb.
Csökkennek a költségek azáltal, hogy nem kell utazási és étkezési költséget fedezni, és általában több típusú távmunka is végezhetõ, növelve ezzel bevételünket és a változatosságot.
Pozitív tényezõk mellett meg kell említeni, hogy a távmunkát végzot többet lehetnek családjukkal személyes környezetükben, amely javítja életminõségét. Több ideje jut magára és másokra is. Viszont fokozottabban figyelniük kell arra, hogy a munkaidõ az munkaidõ, és a családi élet az szabadidõ.
Távmunka segíthet a tapasztalat szerzésben és új kapcsolatok kialakításában, amely segíthet a késõbbi boldogulásban is, de a távmunkával nehezen építhetünk karriert és nem juthatunk elõbbre a ranglétrán, illetve megvan az esélyünk arra, hogy éppen nem tudunk kellõ módon teljesíteni és nem érjük el a kívánt fizetést. A távmunkák bizonytalanabbak ebbõl a szempontból.

Figyeljünk oda, hogy megbízható és ténylegesen létezõ cégnél vállaljunk munkát. Ne dõljünk be a gyors meggazdagodást ígérõknek, akik pár 1000 Ft-ért küldenek részletesebb leírást a munkáról vagy bizonyos összeg befizetésével vesznek fel minket. Gyakori a „beíratunk egy tanfolyamra, amit neked kell fizetni, de kell a munkádhoz”, illetve „ szükséges a munkavégzéshez egy számítógépes program, de tõlünk megveheted” trükkök is. Figyeljünk oda az olyan munkákra, ahol e-mail terjesztéssel kell foglalkozni, mivel ezek gyakran SPAM-eket terjesztõ „cégek”. Mérlegeljük, hogy egy adott munkára reális fizetést akarnak-e adni és kételkedjünk, ha nagyon magasan vagy éppen alacsonyan szabják meg az árat. Nézzünk utána munkaadónknak és érdeklõdjünk ismerősöknél, ha ismerünk egy ott dolgozót, akkor pedig nála a fizetési feltételekrõl, munkavégzés jellegérõl.


Mindenekelött gondolkozzunk el azon, hogy alkalmasak vagyunk-e távmunka végzésére és, hogy vállalkozóként, alkalmazottként vagy mellékállásban szeretnénk-e foglakozni vele, mert ezek mind meghatározzák a keresés folyamatát és lehetõségeinket.

 De ha nagyon perverz vagy, akkor Neked tetszeni fog ez a tintaszagú, recsegős definíció, amelynek már az első sorától is ásítozni kezdek. Az AT&T-nek köszönd, ne nekem!

"a távmunka egy olyan üzleti stratégia, amely a kommunikáción alapuló irodatechnológia hatékony használatával a rugalmas munka környezetet támogatja, és ezáltal mérhető üzleti értéket teremt mind a vállalat mind az egyén mind ügyfelei számára"
A fenti definíciók az alkalmazotti státuszban történő munkavégzéssel foglalkoznak. Azonban, aki az interneten keres megélhetési lehetőséget, és nem jár be sehová dolgozni, már egy másik kategóriába esik inkább. Ő szellemi szabadfoglalkozású, vagy szabadúszó. Ebből is látszik, hogy az internetes távmunkákhoz valamilyen mértékű vállalkozói szellemre van szükség. De, hogy pusztán ettől már vállalkozó lesz-e valakiből, ez lesz a következő bejegyzés témája.

Szólj hozzá!

Címkék: spam karrier trükk kapcsolatépítés távmunka meggazdagodás üzleti stratégia mérhető munka környezet


A bejegyzés trackback címe:

https://tavmunkainfo.blog.hu/api/trackback/id/tr12473277

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása